Yksittäistapaus, mätä omena, yksittäistapaus…

Olen sanonu monessa mediassa, etteivät eläintilojen ongelmat ole yksittäistapauksia. Tämä on aiheuttanut kiukkua joissakin ihmisissä. Jotkut ovat suorastaan loukkaantuneet.  Ei kaikilla tiloilla ole ongelmia! Nyt mustamaalataan kaikki suomalaiset tilalliset ja tuotanto siirtyy sitten ulkomaille!

Ehkä vastaiskuna sanomisilleni on perustettu Facebook-ryhmä ”Avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta”. Arvostan avoimuutta, mutta missä ovat kaikki sikalat, parsinavetat, broilerihallit ja kanalat?  Entä saisinko videokuvaa myös lehmästä, joka etsii vasikkaansa joka siltä on viety?

No, mutta onhan niitä hyviäkin tiloja! Meidän kaikilla lehmillä on nimet! Ne ovat kuin työkavereita! Perheenjäseniä!

Minulla on vähän eri käsitys työkavereista ja varsinkin perheenjäsenistä. Minä en popsi suuhuni työkavereitani, eikä onneksi kukaan työkavereista ole halunnut teurastaa minua, vaikka välillä tuottavuuteni onkin laskenut.

Mitä Mansikki ajattelee siitä, että sillä on nimi, mutta eläin on kiinni parressa kuukaudesta toiseen? Onko sillä loppujen lopuksi väliä, onko sen nimi Mansikki vai lehmä numero 205, jos elämä kuitenkin on kurjaa?

Ai niin, eiväthän kaikki lehmät ole parressa. On olemassa myös niitä hyviä tiloja. Pihattoja, joissa lehmät pääsevät aina ulos, myös talvisin. (Ne muuten ovat niitä kuuluisia yksittäistapauksia!) Mitenkäs niissä, lehmät pidetään autuaasti vanhuuteen saakka ja vasikka saa käyskennellä emonsa kanssa niin kauan kunnes lehmä vieroittaa poikasensa…Ai niin, niillä hyvilläkin tiloilla maito menee ihmisille eikä vasikoille.

utareliivit2 (640x480)

Sirkka-Liisa Anttila sivusi tänään kirjaani Studio 55 -ohjelmassa (kohta 15.30.) Sen  lisäksi, että hän vähätteli tytöttelemällä minua,  varhaisessa keski-iässä olevaa naista, hän myös halveerasi ihmisiä, joiden tiloilla olin harjoittelussa tai joissa on käyty salakuvaamassa. Anttilan mukaan tiloilla on ongelmia silloin, kun isäntä tai emäntä on burn outin partaalla.

Uupumusta on silloin, kun eläimet jätetään ruokkimatta, lanta ajamatta, sorkat hoitamatta. Silloin, kun pihaan kaartaa eläinsuojeluvalvoja ja poliisi. En huomannut tällaista uupumusta tai muuta vastaavaa yhdelläkään tilalla. Suurimmalla osalla tiloista asiat hoidettiin suurimmaksi osaksi lain kirjainta noudatten. Ongelma onkin, ettei se riitä.

Esimerkiksi sillä tilalla, jossa emakko oli kääntymisen estävässä häkissä iso lapapaise aukinaisena, noudatettiin lakia. Sillä sikatilalla, jossa karsinoissa oli kahdeksan sikaa kymmenellä neliöllä (lain mukaan olisi voinut olla tuplasti enemmän) , ja virikkeenä 30 sentin metalliketju, kehui eläinlääkäri, että sikalassa on alhaisempi kuolleisuus kuin muualla ja hylkyjä teurastamossa oli tullut vähemmän kuin muilla tiloilla keskimäärin.

Siinä navetassa, jossa vasikka yritti pomppia karsinassaan, muttei mahtunut, noudatettiin lakia.

Siinä kanalassa, jossa kanojen takamus loisti punasena höyhenpuvun puutteesta ja kynnet olivat kuin noita-akalla, noudatettiin lakia.

Harjoittelijoita tuskin päästetään tiloille, joissa eläinsuojelulakia rikotaan selvästi. Tiloille, joissa on tätä Anttilan mainitsemaan uupumusta. Ikävä tosiasia on, että lakia noudatetaan, mutta eläimet voivat silti pahoin. Elisa Aaltola ja Birgitta Wahlberg kirjoittavat Helsingin Sanomien vieraskynässä ”On syytä muistaa, että eläinsuojelulait keskittyvät ”tarpeettoman kärsimyksen” ja ”sallitun kärsimyksen” välisen rajan vetämiseen. Lainsäädäntö ei siis kyseenalaista eläimen kärsimystä sinänsä vaan keskittyy kärsimyksen sääntelemiseen taloudellisten intressien rajoissa.”

Miltä tuntuu esimerkiksi sikatilalliselta, jonka tilalla on käyty kuvaamassa, kuulla että hän on uupunut, burn outin partaalla ja siksi eläimet voivat huonosti? Tai että hän on alan ”mätä omena”? Että sinä olet vain yksittäistapaus, muut ovat paljon parempia? Vaikka tämä tilallinen tietää, että muissa sikaloissa asiat ovat melko samalla tavalla.

Kyse ei ole yksittäistapauksista, kyse ei useinkaan ole uupumisesta, vaan tavallisesta arjesta suomalaisilla eläintiloilla.  Arjesta, jossa eläimen arvo mitataan rahassa.

cropped-salainenpaivakirja_luonnos.jpg

Mainokset